Het duurzaamheidsbeleid
In het duurzaamheidsbeleid beschrijf je als organisatie op hoofdlijnen hoe je de collectie duurzaam toegankelijk wilt houden. Duurzaamheidsbeleid verbindt het mandaat, wettelijk kader, de doelen, doelgroepen en het collectiebeleid met de taken die nodig zijn om duurzame toegankelijkheid te waarborgen.
Een organisatie met een helder duurzaamheidsbeleid spreekt zich zichtbaar uit voor langetermijntoegang tot digitaal erfgoed en legt daarmee ook verantwoording af aan belanghebbenden. Het maakt de koers van een organisatie transparant, helpt om de kosten inzichtelijker te maken en vormt de basis voor het stellen van prioriteiten.
Wegwijzer duurzaamheidsbeleid
Informatieverlies ligt contstant op de loer. Een helder duurzaamheidsbeleid is belangrijk om de pijlen te richten en processen in gang te zetten om duurzame toegang te waarborgen. Maar hoe belangrijk ook, in de praktijk blijken instellingen die digitale collecties beheren – groot en klein – moeite te hebben met het vastleggen van duurzaamheidsbeleid. De Wegwijzer duurzaamheidsbeleid is ontwikkeld om organisaties hierbij te ondersteunen.
De wegwijzer sluit aan bij waar de organisatie zich bevindt. Vervolgens worden de schrijvers het beleidsstuk langs een aantal aandachtsgebieden geloodst die van belang zijn voor duurzame toegankelijkheid. Hoe draag je bijvoorbeeld zorg voor de authenticiteit, integriteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de collectie? Welke strategieën en maatregelen pas je toe om de digitale objecten in stand te houden (bitpreservering)? Hoe zorg je ervoor dat je informatieobjecten in de toekomst op een authentieke wijze kunt representeren (functionele preservering)? Hoe besteed je aandacht aan rechten, metadata, de toepassing van standaarden? Hoe organiseer je duurzame toegang? Door die aandachtsgebieden te kiezen en uit te werken die op het lijf van de organisatie geschreven zijn, ontstaat duurzaamheidsbeleid dat leeft.
In Module C leer je meer over de inhoud van de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid en toepassing in de praktijk.
Opwarmen
Voordat je met de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid aan de slag gaat, kun je hieronder eerst een zestal opwarmtips bekijken van Barbara Sierman. In je eindopdracht in module C – de praktijkstap – kun je ervoor kiezen om ook daadwerkelijk een stap gaan zetten in het opstellen van duurzaamheidsbeleid.
Het jargon
Duurzaamheidsbeleid
In een duurzaamheidsbeleidsplan (in het Engels ‘Preservation Policy’) beschrijft een organisatie op hoofdlijnen hoe zij haar collectie wil behouden voor duurzame toegang, wat ze precies wil behouden, met welk doel en voor hoe lang.
Voorbeelden van duurzaamheidsbeleid
- Preservation Policy Nationaal Archief.
- Digital preservation Sound and Vision: Policy, Standards and Procedures (pdf)| Beeld en Geluid.
- Preservation Policy Data Archiving and Networked Services (DANS).
- Preservation Policy Het Nieuwe Instituut (HNI)
- Preserveringsbeleid E-depot Stadsarchief Rotterdam
- Digitaal preserveringsbeleid Koninklijke Bibliotheek
Meer weten?
- Bekijk de paragraaf over duurzaamheidsbeleid van het Digital Preservation Handbook. Het biedt acht stappen om te komen tot duurzaamheidsbeleid.
- Building a preservation policy (pdf) | British library.