paragraaf

Het duurzaamheidsbeleid

paragraaf Progress:

In een duurzaamheidsbeleidsstuk beschrijf je als organisatie op hoofdlijnen hoe je de collectie duurzaam toegankelijk wilt houden. Er staat grofweg in:

  • Waarom duurzame toegang van belang is voor de doelen en doelgroepen van je organisatie;
  • Waar je digitale collectie uit bestaat;
  • Welke acties je gaat ondernemen en welke keuzes je maakt om je digitale collectie duurzaam toegankelijk te houden;
  • Hoe je deze acties organiseert (Hoe bed je de acties in de workflow van de organisatie in? Wie is eindverantwoordelijk?).

Een organisatie met een helder duurzaamheidsbeleid spreekt zich zichtbaar uit voor langetermijntoegang tot digitaal erfgoed. Het maakt de koers van een organisatie transparant. Een helder beleid voor duurzame toegang verbindt de missie en visie van een organisatie met de taken die nodig zijn om duurzame toegankelijkheid te waarborgen. Het vormt de basis voor het vaststellen van prioriteiten, het maken van beslissingen, het ontwikkelen van een preserveringsstrategie en rechtvaardigt investeringen.

Zes tips voor het opstellen van duurzaamheidsbeleid

In de praktijk blijken instellingen – groot en klein – moeite te hebben met het vastleggen van duurzaamheidsbeleid. De Wegwijzer duurzaamheidsbeleid biedt instellingen die digitale collecties beheren handreikingen om beleid samen te stellen dat helpt om de collecties duurzaam toegankelijk te houden voor de toekomst.

Wil je voordat je met de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid aan de slag gaat alvast een paar tips? Bekijk dan onderstaande presentatie geeft Barbara Sierman. In je keuzeopdracht in module C – de praktijkstap – kun je besluiten hier ook daadwerkelijk een stap in te zetten.

Het jargon

Duurzaamheidsbeleid


In een duurzaamheidsbeleidsplan (in het Engels ‘Preservation Policy’) beschrijft een organisatie op hoofdlijnen hoe zij haar collectie wil behouden voor duurzame toegang, wat ze precies wil behouden, met welk doel en voor hoe lang.

Voorbeelden van duurzaamheidsbeleid
Meer weten?

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.