hoofdstuk

De toets

Toets module B

Comments

 1. Frans Neggers

  Auteursecht lijkt duurzame toegang in dat opzicht niet de weg te staan: zolang het niet verlopen is zal het rechtenmanagement moeten voorzien in passende maatregelen voor de raadpleging, maar dat is iets anders dan duurzame toegang in de weg staan.

 2. Rolf Hage

  Vraag 3: je neemt het wel degelijk op en preserveer het. In de studiezaal van onze archiefdienst mag ik dat filmpje, ook al is de auteursrechthebbende onbekend, beschikbaar stellen. Na verloop van het auteursrecht ook online.

 3. Rolf Hage

  Het tweede vakje klopt niet geheel; ik geef als gemeentearchivaris/beheerder van de archiefbewaarplaats geen toegang aan een ‘gedefinieerde doelgroep’, maar stel bronnen ter beschikking, aan iedereen, juist aan iedereen !
  Zie het commentaar van Antje: Het derde vakje klopt ook niet, want als beheerder van de archiefbewaarplaats ben ik geen zorgdrager, dat is het college van B&W.

 4. Anje van der Lek

  Het antwoord op vraag 1 klopt niet vrees ik… “ik beheer het archief als zorgdrager” geldt niet voor overgebracht archief, archivaris is dan beheerder en (in geval gemeente) College van bestuur blijft zorgdrager.

 5. Elsbeth Groothedde

  Van de opt-out oplossing bij het auteursrecht heb ik wel begrepen dat dit juridisch niet blijft staan als er mogelijk wel een rechtszaak van komt. Gezien de recente rechtszaken binnen de erfgoedsector, denk ik dat veel archieven geen gebruik zullen maken van de opt-out oplossing en eerder materiaal niet opnemen, of wel opnemen, maar alleen binnen het eigen netwerk zichtbaar laat zijn.

  1. Anje van der Lek

   Het viel mij inderdaad ook op dat zowel KB als B&G gebruik maken van de opt-out bij het verzamelen van websites en webvideo’s. Ik snap dat dit een pragmatische oplossing is, en dat je anders nauwelijks een collectie kan opbouwen. Maar ik twijfel ook of dit juridisch houdbaar is. Stel je voor dat we onze beeldbank of krantenbank op basis van opt-out zouden vullen… Zelfs voor verweesde werken moet je eerst een heel protocol volgen vóór je mag zeggen “wij hebben ons uiterste best gedaan de rechthebbenden te vinden. etc etc” wat je bijvoorbeeld ook wel eens in de credits van een documentaire ziet verschijnen.

 6. Joost Salverda

  Voor overheidsarchieven is het maken van collectiebeleid wel degelijk aan de orde. Zie ook mijn comment bij het hoofdstuk hierover. Het beheer van particuliere archieven is weliswaar niet in de archiefwet vastgelegd, maar wel door de minister verwoord in de Archiefvisie 2011. Voor het opnemen van particuliere archieven is het gebruikelijk een collectieprofiel te hebben, waarmee de beslissing om een bepaald archief te verwerven of een aangeboden archief al dan niet op te nemen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.