paragraaf

De PID-wijzer

paragraaf Progress:

De PID-wijzer in het kort

In deze paragraaf geven we een overzicht van de belangrijkste aspecten die in de PID-wijzer aan bod komen. De PID-wijzer van het project Persistent Identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed helpt bij het leren en nadenken over belangrijke PID-onderwerpen en wijst de weg bij het opstarten van een PID-selectietraject.

URL: https://pidwijzer.nl


Wat is een PID?

Een Persistent identifier (PID) is een unieke en permanente verwijzing naar een digitaal object. PID’s vormen de oplossing tegen linkrot: het verschijnsel dat webpagina’s niet meer bereikbaar zijn omdat het webadres is veranderd. Daarmee vormen ze een belangrijk instrument om de vindbaarheid van digitale collecties te garanderen. Het kunnen vinden van een digitaal object door de tijd heen is essentieel voor duurzame toegang. Want ook al is een object door de tijd heen steeds gemigreerd naar de nieuwste bestandsindelingen; als je het niet kunt vinden ….  Het is dan ook niet raar dat één van de vereisten bij certificering is dat de digitale objecten in jullie archief voorzien zijn van zo’n PID. 

Verschillende PID-systemen

Er bestaan verschillende soorten PIDs. Maar welk systeem is het meest geschikt voor jouw situatie? Als je de PID-wijzer doorloopt, kom je vanzelf uit bij de PID die jouw organisatie het beste past. De PID-wijzer is ontwikkeld voor de systemen die in Nederland het meest worden gebruikt: DataCite DOI (via de Technische Universiteit Delft), het Handle System (via SURFsara) en URN:NBN (via de Koninklijke Bibliotheek).

Het jargon

Persistent identifier


Een persistent identifier (PID) is een langdurige verwijzing naar een digitale bron. Een persistent identifier bestaat uit twee componenten: een unieke identificatiecode en een dienst die de bron na verloop van tijd lokaliseert zelfs als de locatie verandert. Persistent identifiers vormen de oplossing tegen linkrot.

Meer weten?

Ga door naar hoofdstuk 3