paragraaf

De Erfgoedkit

paragraaf Progress:

Op weg naar duurzame toegang, loop je vast en zeker aan tegen vragen en uitdagingen waarvan je denkt: “Dat kan ik niet als organisatie zelf oplossen” of “Anderen hebben voor deze uitdaging vast al een oplossing bedacht”.

Samen wat kan, individueel wat moet | Netwerk Digitaal Erfgoed 

Om vraag en aanbod te matchen, heeft het Netwerk Digitaal Erfgoed de Erfgoedkit ontwikkeld. De Erfgoedkit bevat een overzicht van alle tools en hulpmiddelen die beschikbaar zijn om om digitaal collectiemateriaal nog beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. Denk dan aan systemen voor opslag, infrastructuur, tools voor migratie en emulatie, maar ook aan zaken als handreikingen, stappenplannen, training, standaarden, richtlijnen en SLA’s.

De Erfgoedkit verwijst door naar bronnen over de tools die elders op het web staan. Daarbij maakt de Erfgoedkit gebruik van LOD (Linked Open Data). De catalogus is daardoor altijd actueel.

De Erfgoedkit is bedoeld voor gevorderde professionals, die genoeg kennis hebben om:

  • De tools en informatie in de Erfgoedkit zelf toe te passen binnen hun eigen organisatie;
  • Andere erfgoedinstellingen bij hun vragen te begeleiden bij het toepassen van de tools en informatie in de gereedschapskist.

Prototype

De Erfgoedkit is ontwikkeld onder de naam Gereedschapskist. Er is daarbij veel aandacht besteed aan het daadwerkelijk gebruik door erfgoedinstellingen. De functionaliteit is steeds op haalbaarheid en nut/noodzaak getoetst. De ontwikkeling heeft op een iteratieve manier plaatsgevonden. | Doelgroepenonderzoek voor de gereedschapskist van het NDE: Aanbevelingen voor prioriteiten en vervolgstappen 

Casus Spoorboekje

Een erfgoedkit in het klein

Waar de Erfgoedkit vooral handig is voor mensen die dagelijks werken met digitale collecties en degenen die erfgoedinstellingen hierbij ondersteunen, is het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties bedoeld voor mensen die minder ervaring hebben. Het spoorboekje is opgebouwd als een overzicht van bronnen waar een presentatielaag overheen is gelegd. De presentatielaag personaliseert deze tool. Eerst wordt gevraagd naar je uitgangssituatie en vanaf daar word je door de stappen die jouw organisatie kan zetten heengeleid. Deze stappen zijn voorzien van voorbeelden van andere organisaties: dat zijn de onderliggende bronnen. Welke bronnen er tonen hangt af van de beginsituatie van de gebruiker van het spoorboekje.

Het jargon
Linked open data

Bij linked open data wordt data op zo’n manier aangeboden dat er veel makkelijker, en zelfs automatisch, verbinding gelegd kan worden met andere data. Hierdoor wordt de data rijker en nuttiger voor de gebruiker | Nationaal Archief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.