paragraaf

Metadata en documentatie

paragraaf Progress:
TIP

Zorg dat je begrijpt wat je in handen hebt.

De overdracht van digitale objecten van de archiefvormer/maker naar het digitale archief is een kritieke stap. Een stap waar ongewild veel informatieverlies kan optreden. Als je een digitaal object binnenkrijgt, bekijk dan de kwaliteit van de bijgeleverde metadata en documentatie en beantwoord de volgende vragen:

 • Wat is de herkomst?
  Door wie en wanneer is het object gemaakt? Hoe heet het object (titel)?
  Hoe goed is het digitale object gedocumenteerd? Begrijp ik waarom, hoe en binnen welke context het is ontstaan?
 • Hoe is het gemaakt?
  Met welke software en hardware is het gemaakt?
 • Wat mag ik ermee? 
  Welke rechten rusten er op het digitale object?

In hoofdstuk 1 zagen we al twee voorbeelden van het belang van documentatie en het daarmee vastleggen van perspectieven op een werk. Documentatie is vaak het enige materiaal dat inzicht geeft in hoe een digitaal object is gemaakt en bedoeld.

Vraag je – aan de hand van de meegeleverde metadata en documentatie – af of je begrijpt wat je in handen hebt. Alleen als je daar volmondig ‘ja’ op kunt zeggen, is het digitale object door te geven aan toekomstige generaties. Ga bij twijfel – indien mogelijk – direct terug naar de bron en vraag om opheldering.

Metadata en documentatie door de tijd heen

Deze tip gaat over de pre-ingest. Maar daar houdt het documenteren natuurlijk niet op. Alle acties die vanaf de opname en tijdens het beheer en de preservering van digitale objecten worden ondernomen, moeten vastgelegd worden.

Het jargon

Documentatie


Documentatie is de informatie die een digitaal archief voldoende informatie geeft om de herkomst, geschiedenis en context van een digitaal object vast te stellen. Documentatie is de informatie die de metadata aanvult en voldoende informatie geeft om het gebruik van het digitale object door anderen mogelijk te maken. Het is vaak het enige materiaal dat inzicht geeft in hoe een digitale bron is gemaakt en bedoeld.

Metadata


Metadata zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven.

Meer weten?

Metadata en data documentation | Handbook of Digital Preservation.