Bestandsformatencheck
TIP
Ben je er niet zeker van welke bestanden je in handen hebt?
Doe dan een bestandsformatencheck.
Op het moment dat je als archief digitaal materiaal ontvangt, is het niet altijd duidelijk uit welke bestandsformaten het allemaal bestaat. En dat is wel belangrijk. Zonder kennis van de bestandsformaten is het immers onmogelijk om de duurzame toegankelijkheid van de ontvangen digitale bronnen te waarborgen. Pas als je weet wat je in handen hebt, kun je passende maatregelen nemen om informatieverlies door technologische veranderingen te voorkomen.
Voorbeelden van tools
Er bestaat een aantal tools waarmee je kunt bepalen welke bestandsformaten je in huis haalt, zoals:
- DROID
The National Archives ontwikkelde DROID (Digital Record Object IDentification). DROID is een zogeheten file format indentification tool. - JHOVE
JHOVE is betrokken bij het valideren van bestanden, en bepaalt of een bestand is wat het beweert te zijn en of het de voor een bestandformaat specifieke kenmerken en opbouw kent en is ontwikkeld door de Open Preservation Foundation.
Zodra je dit soort tools voor bestandsformaatidentificatie loslaat op een digitaal dossier, gaan deze op zoek naar interne handtekeningen (in het bestandsformaat XML) die de bestandsformaten identificeren. Als resultaat krijg je een lijstje met de bestandsindelingen van alle digitale objecten uit het dossier.
Tijdens de keuzeopdracht van deze module kun je oefenen met DROID.
Meer weten?
Voor de liefhebber: een vergelijking van Tiff format validation tools door de Open Preservation Foundation.