paragraaf

Essentiële kenmerken van een CAD-bestand

paragraaf Progress:

Henk Vanstappen – eigenaar van het bedrijf Datable – deed onderzoek naar het duurzaam archiveren van digitaal geboren bestanden uit architectuurarchieven. Hij opende tekeningen van architectenbureaus met verschillende softwarepakketten om te kijken of er bij conversie informatieverlies optrad. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n tekening, oorspronkelijk opgeslagen als vectorbestand in DWG-formaat. Het DWG-bestand werd geconverteerd naar een PDF. In de screenshots zie je het originele bestand – geopend in Teigha Viewer (de nieuwe versie van deze software staat bekend als ODA Drawings Explorer) – en het geconverteerde bestand, geopend met Acrobat Reader. In de screenshots die Henk maakte, zie je dat de twee representaties verschillen.

Wat meteen opvalt is het verdwijnen van de rode lijnen om de getekende gebouwen. Het lijkt voor de hand te liggen dat dat een essentieel kenmerk is dat niet mag verdwijnen bij representatie. Of dat ook zo is, is in ieder geval een vraag die je van tevoren moet hebben beantwoord. In dit geval gaat het probleem nog verder dan het wel of niet tonen van de rode lijn alleen. Ook al was de lijn behouden dan is het op dit moment – zonder ruggespraak met de architect – niet bekend wat de rode lijn betekent. Daarvoor zou het bestand in de originele software geopend moeten worden om te achterhalen welke laag het is en of die laag op een betekenisvolle manier benoemd is. Essentiële kenmerken betreffen in dit geval dus zowel het uiterlijk als een adequate documentatie ervan.

Het jargon

DWG-formaat


Het DWG-formaat is het bestandsformaat van AutoCAD, een programma bedoeld om technische tekeningen te maken. AutoCAD wordt onder andere gebruikt in de architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, landmeetkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. CAD staat voor Computer Aided Drafting/Design.

Vectorbestand


Een vectorbestand is een grafisch bestand dat je oneindig kunt vergroten of verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Dat komt omdat het bestand is opgebouwd uit vectoren in plaats van uit kleine punten (pixels). Vectoren zijn paden met een begin- en eindpunt met daartussen eenvoudige objecten zoals punten, lijnen, krommen, polygonen enzovoort. Als je een vectorbestand vergroot, wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en aangepast. En daarna worden de paden weer gevuld met de gebruikte kleuren.
Vectorbestanden worden bijvoorbeeld gebruikt door architecten, vormgevers en ontwerpers van bruggen, wegen, industriële producten, etc.

Comments

  1. Carlo Buijsrogge

    Ik begrijp dat het belang is, om informatie van een digitaal archiefstuk bij conversie 100% bewaard wordt, dus zonder dat verlies in welke wijze dan ook optreedt. Dat geldt voor gedigitaliseerd als digital born archiefstukken. In dit geval moet álle informatie, dus ook de kleur van lijntjes op deze bestanden behouden blijven.
    Elke vorm van substitutie dient volgens een vastgestelde procedure met vervangingsbesluit te geschieden!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.